12 maja 2024

PIECZYWO

                                  

Skąd na stole smaczny chlebek?

Rolnik sieje ziarno w glebę.

(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna.)

Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik

kosi je z zapałem, potem młóci,

w swych maszynach

i wywozi plon do młyna.

Młynarz w młynie ziarno miele,

białej mąki robi wiele.

Mąka trafia do piekarza,

który ciasto z niej wytwarza.

Z ciasta robi i chleb, rogale…

W piecu piecze je wytrwale.

Jest pieczywo! Ślina leci,

więc smacznego, dzieci!

 

 

W minionym tygodniu w grupie Myszki omawialiśmy temat „Od ziarenka do bochenka”. Dzieci poznały etapy powstania chleba, bułeczek i innych zbożowych smakołyków. Oglądaliśmy ziarna pszenicy i to co z nich powstaje po zmieleniu, czyli mąka. Również tańczyliśmy i bawiliśmy przy piosenkach „Mało nas do pieczenia chleba” i „Młynarz”. Myszki zrobiły też piękne kolorowe prace plastyczne.

 

Opracowała Walentyna D.

 

 

Od ziarenka do bochenka. Myszki