PIECZYWO
Skąd na stole smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę.
(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna.)
Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik
kosi je z zapałem, potem młóci,
w swych maszynach
i wywozi plon do młyna.
Młynarz w młynie ziarno miele,
białej mąki robi wiele.
Mąka trafia do piekarza,
który ciasto z niej wytwarza.
Z ciasta robi i chleb, rogale…
W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! Ślina leci,
więc smacznego, dzieci!
W minionym tygodniu w grupie Myszki omawialiśmy temat „Od ziarenka do bochenka”. Dzieci poznały etapy powstania chleba, bułeczek i innych zbożowych smakołyków. Oglądaliśmy ziarna pszenicy i to co z nich powstaje po zmieleniu, czyli mąka. Również tańczyliśmy i bawiliśmy przy piosenkach „Mało nas do pieczenia chleba” i „Młynarz”. Myszki zrobiły też piękne kolorowe prace plastyczne.
Opracowała Walentyna D.